Cahors
Wat is Cahors wijn?
Cahors AOP is
een rode wijn, die voor minimaal 70 % bestaat uit Malbec
druiven, ter plaatse ook wel aangeduid als Cot of Auxerrois.
Dit geeft de wijn zijn krachtige, fruitige smaak. Daarbij
eventueel toegevoegd Merlot druiven, welke zorgen voor de
soepele, ronde smaak. De tannine zorgt ervoor dat de wijn
uitstekend houdbaar is, tot wel 15, 20 jaar of zelfs langer!
Met het bewaren verdwijnt de tanninesmaak en blijft er een
heerlijk zachte wijn over.
De gehele streek van Cahors tot Fumel, langs de oevers van
de rivier de Lot, herbergt zeer vele wijnboeren, die allen
een redelijke tot uitstekende Cahors produceren. Zelfs Prins
Henrik van Denemarken heeft hier een eigen Chateau. Vooral
het zeer aangename klimaat van de streek; natte lente, warme
zomer en droge herfst, en de steenachtige grond geven de
kwaliteit aan de wijnstokken. Deze rivier de Lot zorgde er
vroeger voor dat de wijnboeren zelf in staat waren, ondanks
tegenwerking van de Bordeaux - boeren, in Bordeaux de wijn
te verschepen naar Engeland, waar de Cahors beter bekend is
als "Black Wine". Heden ten dage beslaat het wijngebied
ongeveer 4400 ha, 430 wijnproducenten goed voor 187.000 HL
wijn in 2013. Er zijn verschillende productie methoden: De "Tradition",
bewaard in stalen vaten en "Fût en chêne", bewaard in eiken
vaten welke zijn volle houten aroma (vanilletonen) toevoegt
aan de wijn. Jong gedronken is Cahors aromatisch en fruitig,
heerlijk bij kaas, foie gras of gegrild vlees. Cahors van 5
jaar en ouder is een heerlijke wijn om zo te drinken. De
ideale drinktemperatuur is 16 graden.
Een stukje geschiedenis...
Het
gebied van de Cahors is het oudste wijngebied van Frankrijk.
Het was eeuwenlang de beroemdste en meest gevraagde wijn uit
Frankrijk. Al in de 1e eeuw na Christus werd Cahors graag
gedronken door de Romeinse keizers. Het werd in de loop der
tijd naar zowel Engeland, Amerika als naar de tsaren van
Rusland geëxporteerd. Tsaar Peter de Grote zou zelfs zijn
maagzweer behandeld hebben met Cahors! Rond 1720 was de
gouden eeuw van de Cahors en groeide het gebied uit tot
40.000 ha. In 1878 vernietigde de druifluis (Phylloxera)
vrijwel alle druivenstokken. Door vervolgens met verkeerde
onderstammen verder te gaan telen om toch aan de grote vraag
naar Cahors te kunnen voldoen, zakte de kwaliteit tot een
simpele "Vin de Pays". Pas na 1947 hebben enkele fanatieke
wijnboeren ervoor gezorgd dat de zwarte wijn, de echte
Cahors weer terugkwam. Maar bijna werd de wijnsoort weer
vernietigd. Met de winters van 1956-1958 verdween 95 % van
de wijnstammen.