Wijnhandel Cahors

"Dé specialist in wijnen uit de Franse regio Cahors"

 

Cahors

 

                   

          

Wat is Cahors wijn?

 

 

Cahors AOP is een rode wijn, die voor minimaal 70 % bestaat uit Malbec druiven, ter plaatse ook wel aangeduid als Cot of Auxerrois. Dit geeft de wijn zijn krachtige, fruitige smaak. Daarbij eventueel toegevoegd Merlot druiven, welke zorgen voor de soepele, ronde smaak. De tannine zorgt ervoor dat de wijn uitstekend houdbaar is, tot wel 15, 20 jaar of zelfs langer! Met het bewaren verdwijnt de tanninesmaak en blijft er een heerlijk zachte wijn over. 
De gehele streek van Cahors tot Fumel, langs de oevers van de rivier de Lot, herbergt zeer vele wijnboeren, die allen een redelijke tot uitstekende Cahors produceren. Zelfs Prins Henrik van Denemarken heeft hier een eigen Chateau. Vooral het zeer aangename klimaat van de streek; natte lente, warme zomer en droge herfst, en de steenachtige grond geven de kwaliteit aan de wijnstokken. Deze rivier de Lot zorgde er vroeger voor dat de wijnboeren zelf in staat waren, ondanks tegenwerking van de Bordeaux - boeren, in Bordeaux de wijn te verschepen naar Engeland, waar de Cahors beter bekend is als "Black Wine". Heden ten dage beslaat het wijngebied ongeveer 4400 ha, 430 wijnproducenten goed voor 187.000 HL wijn in 2013. Er zijn verschillende productie methoden: De "Tradition", bewaard in stalen vaten en "Fût en chêne", bewaard in eiken vaten welke zijn volle houten aroma (vanilletonen) toevoegt aan de wijn. Jong gedronken is Cahors aromatisch en fruitig, heerlijk bij kaas, foie gras of gegrild vlees. Cahors van 5 jaar en ouder is een heerlijke wijn om zo te drinken. De ideale drinktemperatuur is 16 graden.

 

Een stukje geschiedenis...


Het gebied van de Cahors is het oudste wijngebied van Frankrijk. Het was eeuwenlang de beroemdste en meest gevraagde wijn uit Frankrijk. Al in de 1e eeuw na Christus werd Cahors graag gedronken door de Romeinse keizers. Het werd in de loop der tijd naar zowel Engeland, Amerika als naar de tsaren van Rusland geëxporteerd. Tsaar Peter de Grote zou zelfs zijn maagzweer behandeld hebben met Cahors! Rond 1720 was de gouden eeuw van de Cahors en groeide het gebied uit tot 40.000 ha. In 1878 vernietigde de druifluis (Phylloxera) vrijwel alle druivenstokken. Door vervolgens met verkeerde onderstammen verder te gaan telen om toch aan de grote vraag naar Cahors te kunnen voldoen, zakte de kwaliteit tot een simpele "Vin de Pays". Pas na 1947 hebben enkele fanatieke wijnboeren ervoor gezorgd dat de zwarte wijn, de echte Cahors weer terugkwam. Maar bijna werd de wijnsoort weer vernietigd. Met de winters van 1956-1958 verdween 95 % van de wijnstammen.